Rahim ağzı kanseri kadınlarda görülen kanserler arasında en önde görülen kanserlerden değil ama en önemli sorunlardan bir tanesi rahim ağzı kanserinin son derece fazla bir şekilde kadın ölümlerine neden oluyor olması. 45 yaş altı kadınlarda en sık kanser ölümlerinde ikinci sırada bunun dışında bütün kanserler içerisinde her zaman ilk 10’da yer almış bir kanser. Rahim ağzı kanseriyle ilgili bilinen bir gerçekte şuki rahim ağzı kanseri korunması erken dönemde önlenmesi ve tedavi edilmesi mümkün bir hastalık bu nedenle kadınlarımızın bu konuda daha duyarlı ve daha bilgili hale getirilmesi son derece önemli.
Rahim ağzı dediğimiz doku rahmin içerideki kısmı en önemli görevi gebelikte kilit fonksiyon görmek ve bunun dışında da gebelik döneminde aynı koruyucu mekanizma olarak çalışıp enfeksiyonların yukarı doğru rahme ve tüplere ilerlemesini engellemek onun dışında da doğum zamanında rahim ağzı kilidi açılıp 10 santim genişleyip bebeğin çıkmasına izin verir bir hale geliyor. Bir başka önemi de rahim ağzı rahmi yerinde tutan bağların tutuyor olması.
Eskiden rahim ağzı kanserinin bir enfeksiyon hastalığı gibi davrandığı biliniyordu bununla ilgili çalışmalarda rahibelerde ya da cinsel birlikteliği hiç olmayan kadınlarda rahim ağzı kanseri hiç görülmüyordu. bu yüzden cinsel ilişkiyle bulaşan bir etkinin buna neden olabileceği düşüncesi zaten her zaman vardı. Daha sonra ise buna bir virüsün neden olduğu anlaşıldı. Bugün geriye dönük çalışmalarda bütün rahim ağzı kanseriyle yapılan çalışmalarda % 99,7 oranında virüsün genetik yapısına rastlanılmıştır. Rahim ağzı kanserinde hijyende önemlidir ancak en önemli sıkıntılardan bir tanesi korunması cinsel birliktelik ve çok eşlilik. Bu durumda bu virüse yakalanma riski daha çok artıyor.